Loading Events

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” împreună cu Academia Oamenilor de Știință din România prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu” (ICAI),  Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI BucureștiMuzeul Național al Literaturii RomâneBiblioteca Județeană „George Barițiu” din BrașovFundația Universitară „Carol I” și Asociația DigiLib Muscel, organizează a 14-a ediție a simpozionului „Slove Muscelene” cu tema „Transformarea digitală a instituțiilor din cultură și educație”.

Simpozionul „Slove Muscelene”, iniţiat şi organizat de către Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu (Vicepreşedinte AOȘR şi Director General ICAI) din anul 2009, s-a desfăşurat în Câmpulung Muscel, iar din anul 2021 în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti.
În deschiderea manifestării, care va avea loc joi, 14 iulie 2022, ora 10.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, vor lua cuvântul: Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Dr. Victor Vevera, Prof. univ. dr. Ioan Cristescu. Simpozionul științific internațional se va desfășura în mod hibrid, prin prezența fizică în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol l”, precum și cu participare online pentru alți invitați din Franța, Croația, Cipru, Suedia.

Ca și în edițiile precedente, la simpozion sunt invitați academicieni, profesori universitari, cercetători, istorici, directori ai marilor biblioteci, care vor evoca importanța transformării digitale și vor analiza în egală măsură evoluția mijloacelor de comunicare contemporane. Lucrările se vor publica într-un volum, cu rezumate în engleză și franceză, postfațate de o prezentare a zonei Muscel și a perspectivelor de dezvoltare ale acestuia.

La ediţia de anul acesta a simpozionului „Slove Muscelene” vor participa dna. Simona Bucura-Oprescu - Deputat, Președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Parlamentul României, dl. Dragoş Cristian Vlad - Preşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Prof. univ. dr. ing Tudor Prisecaru - Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Academician Florin Gheorghe Filip - Academia Română, Președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației, Prof. univ. dr. ing. Dumitru Popescu - Academia Oamenilor de Știință din România, reprezentanţi ai prefecturii Argeş, precum şi numeroși directori de bibliotecă, membri ai Comisiei Naționale a Bibliotecilor (CNB), alături de alţi specialişti de marcă.

Cu acest prilej va fi lansată şi cartea „Points de non-retour [Diagonale du vide], [Quais de Seine], [Thiaroye]” - autoare Alexandra Badea, volum publicat la Editura L’Arche, Paris, 2019. În cadrul manifestării „Slove Muscelene 2022” va fi organizată şi o expoziţie de costume tradiţionale muscelene, „Marama, element identitar al Muscelului”, de către Elena Iagăr şi Ion Tița-Nicolescu, alături de colecţia personală a dnei. deputat Simona Bucura-Oprescu.
Manifestarea semnifică și păstrarea tradiției „Slove Muscelene”, începută cu 13 ani în urmă, la care au participat numeroase personalități, precum vicepreședintele Academiei Române și rectori de universități, directori de mari instituții, cercetători de prestigiu în biblioteconomie, istorie, informatică.

Biblioteca îndeamnă la toleranță și evidențiază importanța rigurozității științifice. Într-o bibliotecă post-pandemică, nu doar managerii, cercetătorii sau bibliografii au un rol cheie, ci și specialiștii în IT&C. Pentru ca o bibliotecă să fie rezilientă într-un mediu în care provocările apar la tot pasul, cei care o coordonează trebuie să fie la curent cu ultimele evoluții în ceea ce privește inteligența artificială și învățarea automată”, a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Pentru vizualizarea programului, apăsați AICI.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I împreună cu Academia Oamenilor de Știință din România, prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu” (ICAI),  Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică ICI BucureștiMuzeul Național al Literaturii RomâneBiblioteca Județeană „George Barițiu” din BrașovFundația Universitară „Carol I și Asociația DigiLib Muscel, au organizat în zilele de 14 și 15 iulie 2022 ediția a XIV-a a simpozionului „Slove Muscelene”, având tema Transformarea digitală a instituțiilor din cultură și educație.

Prima zi a manifestărilor s-a desfășurat în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, în sistem hibrid, folosindu-se tehnologii de ultimă generație, puse la dispoziție de instituția gazdă. În cadrul acesteia au luat cuvântul din partea organizatorilor: prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, prof. univ. dr. ing. Dumitru Popescu - Academia Oamenilor de Știință din România.

Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa oficialilor din ministere importante, vizate predilect de fenomenul transformării digitale.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a salutat inițiativa organizatorilor prin intermediul lui Ioan Matei, director al Biroului Cultură Scrisă și Creație Contemporană - Ministerul Culturii, susținând dezvoltarea proiectelor care încurajează accelerarea digitalizării instituțiilor publice.

Mesajul Ministrului Educației, Sorin – Mihai Cîmpeanu, a fost transmis prin secretarul de stat Sorin Ion: Adaptarea sistemelor de educație la era digitală a devenit o temă de interes major pe agenda națională și europeană. Aceasta este o inițiativă politică a Uniunii Europene de sprijinire a sistemelor de formare a tinerilor din statele membre. […] Ediția a XIV-a a simpozionului internațional „Slove Muscelene” tratează îndeaproape evoluția tehnologică a sistemului educațional, găzduind dezbateri și rezoluții de avangardă care o poziționează pe harta manifestărilor de prestigiu.

De asemenea, pe parcursul dezbaterilor simpozionului au intervenit și reprezentanți de seamă ai instituțiilor statului român, precum: prof. univ. dr. ing Adrian Badea, Preşedintele AOȘR,  Simona Bucura-Oprescu - Deputat, Președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Parlamentul României, Dragoş Cristian Vlad - Preşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României, prof. univ. dr. ing. Tudor Prisecaru - Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Academician Florin Gheorghe Filip - Academia Română, Președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației.

Evenimentul a avut o simbolistică aparte, debutând de Ziua Națională a Franței, bucurându-se și de prezența domnului Mohamed Ketata, Director Regional al Agenției Universitare a Francofoniei - Europa Centrală și de Est, care a subliniat importanța acestor demersuri științifice și educaționale, apreciind numărul mare de participanți.

Asemenea anilor anteriori, la manifestare au fost invitați academicieni, profesori universitari, cercetători, istorici, reprezentanţi ai prefecturii Argeş, precum şi numeroși directori de bibliotecă, membri ai Comisiei Naționale a Bibliotecilor (CNB), alături de alţi invitați din Franța, Croația, Cipru, Suedia, care au evocat importanța transformării digitale a instituțiilor pe care le reprezintă.

La această ediție, Elena Iagăr şi Ion Tița-Nicolescu au prezentat o expoziţie de costume tradiţionale muscelene, intitulată „Marama, element identitar al Muscelului”. De asemenea, a avut loc și lansarea de carte a Alexandrei Badea „Points de non-retour [Diagonale du vide], [Quais de Seine], [Thiaroye]”, volum publicat la Editura L’Arche, Paris.

Instituțiile culturale și educaționale au un rol esențial în promovarea cunoașterii prin interacțiune și dialog. Biblioteca reprezintă spațiul, deopotrivă fizic și virtual, în care poți conștientiza faptul că cel care vede lumea în mod diferit nu e doar un cont pe o rețea de socializare, ci e o persoană în carne și oase. Aici cărțile, resursele electronice, angajații sau ceilalți utilizatori te pot ajuta să treci printr-un filtru critic informațiile pe care le asimilezi în fiecare zi. Te poți familiariza cu viziuni diferite și, în același timp, poți învăța că în spatele unei analize pertinente trebuie să stea mereu un fundament metodologic, a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Simpozionul s-a încheiat în 15 iulie, cu susținerea online a mai multor comunicări științifice. Sesiunea a fost moderată de către asist. univ. dr. Marian Oancea, șef al Serviciului Cercetare, Dezvoltare, Digitizare din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” și dr. ing. Mihai Dumitrache, șef Departament Ro-TLD. Lucrările susținute vor fi publicate într-un volum postfațat de prezentarea zonei Muscel și a perspectivelor de dezvoltare a acesteia.

Video

Imagini