
Jeudi de la Francophonie Conférence – „L’ Arménie : du carrefour civilisationnel au carrefour économique”
februarie 20 @ 5:00 pm
L’Arménie du carrefour civilisationnel au carrefour économique
Le Bureau National Roumanie de l’Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale, en partenariat avec la Bibliothèque Centrale Universitaire « Carol I », continue la série des conférences « Jeudis de la Francophonie », le 20 février 2025, à 17h00 dans l’Amphithéâtre de la BCU Carol I.
L’invité de la soirée est S. E. Monsieur Tigran GALSTYAN, Ambassadeur extraordinaire et plénipotentiaire de la République d’Arménie en Roumanie.
La conférence mettra en lumière les enjeux économiques et civilisationnels auxquels l’Arménie fait face aujourd’hui. L’invité abordera notamment les liens historiques et culturels entre l’Arménie et le monde, ainsi que les opportunités économiques qui s’offrent au pays dans le contexte géopolitique actuel.
L’événement sera une occasion de découvrir davantage l’Arménie, un carrefour stratégique entre l’Orient et l’Occident, à la croisée des cultures et des économies.
L’objectif des conférences lancées par l’AUF-ECO est celui de créer un lieu de rencontre, de ressources et d’action entre les étudiants et le monde culturel, scientifique et diplomatique.
L’ambition de l’AUF c’est d’assurer plus d’ouverture vers toute la communauté francophone et francophile, touchant divers et attractifs points d’intérêt, tels la recherche scientifique et sa valorisation, la promotion sociale, la formation professionnalisante et l’entreprenariat, la diffusion de la culture francophone, particulièrement à travers le développement des sciences humaines et sociales et de la culture scientifique, la coopération internationale et la diplomatie scientifique, le renforcement de l’espace francophone de l’enseignement supérieur et de la recherche.
L’Agence Universitaire de la Francophonie est le premier réseau universitaire au monde avec plus de 1000 membres : universités, grandes écoles, et centres de recherche dans près de 120 pays.
Révélateur du génie de la Francophonie scientifique partout dans le monde, l’AUF, organisation internationale à but non lucratif, est aussi un label qui porte une vision pour un meilleur développement des systèmes éducatifs et universitaires : « penser mondialement la francophonie scientifique et agir régionalement en respectant la diversité ».
Armenia – de la răscrucea civilizațiilor la răscrucea economică
Biroul Național din România al Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Est, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, continuă seria de conferințe „Jeudis de la Francophonie” pe 20 februarie 2025, la ora 17:00, în Amfiteatrul BCU „Carol I”.
Invitatul special al serii este Excelența Sa domnul Tigran GALSTYAN, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România.
Conferința va evidenția provocările economice și civilizaționale cu care se confruntă Armenia în prezent. Invitatul va aborda, printre altele, legăturile istorice și culturale ale Armeniei cu lumea, precum și oportunitățile economice de care țara poate beneficia în actualul context geopolitic.
Evenimentul va oferi o ocazie unică de a descoperi mai multe despre Armenia, o punte strategică între Orient și Occident, situată la intersecția dintre culturi și economii.
Obiectivul conferințelor inițiate de AUF-ECO este de a crea un spațiu de întâlnire, resurse și acțiune între studenți și mediul cultural, științific și diplomatic.
Ambiția AUF este de a asigura o deschidere mai mare către întreaga comunitate francofonă și francofilă, abordând teme variate și atractive, precum cercetarea științifică și valorizarea acesteia, promovarea socială, formarea profesionalizantă și antreprenoriatul, difuzarea culturii francofone – în special prin dezvoltarea științelor umane și sociale și a culturii științifice –, cooperarea internațională și diplomația științifică, consolidarea spațiului francofon al învățământului superior și al cercetării.
Agenția Universitară a Francofoniei este cea mai mare rețea universitară din lume, reunind peste 1000 de membri – universități, instituții de învățământ superior și centre de cercetare din aproape 120 de țări.
Promotoare a excelenței francofoniei științifice la nivel global, AUF este o organizație internațională non-profit și totodată un simbol al unei viziuni pentru dezvoltarea sistemelor educaționale și universitare: „a gândi global francofonia științifică și a acționa regional, respectând diversitatea”.
Conferința „Jeudis de la Francophonie” la BCU „Carol I”
Dialog intercultural despre istoria și identitatea Armeniei
Joi, 20 februarie 2025, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, în parteneriat cu Agenția Universitară Francofonă (AUF), a organizat în Aulă prima conferință din acest an din seria „Jeudis de la Francophonie”, cu titlul Arménie: du carrefour des civilisations au carrefour économique.
Evenimentul a reunit un public divers, format din studenți francofoni veniți din peste 30 de țări pentru a-și desfășura studiile în România, în cadrul universităților partenere ale AUF. Alături de aceștia, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” s-au aflat și reprezentanți ai mediului diplomatic, vorbitori de limbă franceză, cadre didactice și membri ai echipei bibliotecii, toți împărtășind același interes pentru dialogul intercultural și pentru tematica propusă.
În deschidere, Mireille RĂDOI, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a subliniat moștenirea academică și culturală a instituției, precum și misiunea sa de a facilita accesul la cunoaștere.
Laure CASTIN, Directorul Regional al Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, a evidențiat importanța parteneriatului cu AUF, fundamentat pe valori comune precum diversitatea lingvistică și dialogul intercultural, și a reafirmat rolul seriei „Jeudis de la Francophonie” în promovarea schimbului de idei cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.
Invitatul special al evenimentului a fost Excelența Sa, domnul Tigran GALSTYAN, Ambasadorul Republicii Armenia în România. În alocuțiune, Excelența Sa a realizat o incursiune în istoria Armeniei, evidențiind influențele exercitate asupra acestei civilizații străvechi de diverse imperii de-a lungul a peste 3.500 de ani. Pornind de la originile protoarmenilor, care au trăit cu secole înainte de Hristos, și până în prezent, domnul ambasador a subliniat modul în care aceste interacțiuni istorice au modelat identitatea unică a poporului armean.
Discursul său a pus un accent deosebit pe unitatea identității armene în contextul diversității culturale și influențelor externe, evidențiind reziliența și continuitatea culturală a Armeniei de-a lungul mileniilor.
În încheierea conferinței, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri moderată de doamna Nadia TUNSU, reprezentanta Agenției Universitare a Francofoniei.
„Așa cum spunea Victor Hugo, «o bibliotecă este un act de credință». Pentru mine, aceasta înseamnă un angajament constant față de viitor, investiția în transmiterea cunoașterii și dorința de a crea un dialog permanent între culturi. În acest spirit, colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri strategici, în special cu Agenția Universitară a Francofoniei, pentru a consolida legăturile academice și culturale și a încuraja schimburile intelectuale. Parteneriatul nostru cu AUF este fundamentat pe valori comune. Prin inițiative precum «Jeudis de la Francophonie», oferim studenților și cercetătorilor un cadru de reflecție asupra marilor provocări ale prezentului. Totodată, colaborarea noastră include programe de formare pentru angajații bibliotecii și proiecte de traducere a unor lucrări relevante pentru comunitatea francofonă. În acest demers, Biblioteca Centrală Universitară «Carol I» rămâne fidelă misiunii sale, aceea de a fi nu doar un spațiu al cărții, ci și un catalizator al inovației și al dialogului intercultural. Astfel, prin perpetuarea moștenirii Regelui Carol I și asumarea provocărilor epocii noastre, transformăm această instituție într-un loc de excelență, întâlnire și progres, deschis tuturor celor care cred în puterea educației și a cunoașterii.”