Încarc Evenimente

Luni, 9 mai 2022, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a fost inaugurat „Forumul Educației Franco-Române”, întrunit în urma intensificării dialogului pe tema priorităților cooperării educative și lingvistice dintre Ambasada Franței în România și Ministerul Educației.

               Directorul General BCU, Mireille Rădoi a deschis ședința arătând însemnătatea istorică a acestei întruniri precum și motivele de sărbătoare comună pentru Uniunea Europeană, România și Biblioteca Centrală Universitară.  Momentul solemn a fost continuat de Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației, Ligia Deca, Consilier Prezidențial, respectiv Laurence Auer, Ambasadorul Franței în România. Fiecare dintre domniile lor a tratat teme precum digitizarea învățământului românesc, proiectul „România Educată” și integrarea copiilor refugiaților ucrainieni în sistemul de învățământ.

               Evenimentul durează două zile și este structurat în 12 conferințe însoțite de ateliere de dezbateri centrate pe următoarele puncte de interes: starea de bine la școală, dezvoltarea durabilă, cetățenia și Europa, predarea limbii franceze pentru diplomație și pentru tineri, învățământul profesional, predarea Holocaustului și a istoriei evreilor în școlile românești. Obiectivul principal al forumului este de a oferi exemplul expertizei franceze în domenii-cheie, de a urmări și a optimiza progresele părții române în vederea stabilirii unor acțiuni concrete în următorii 4 ani.

               „Forumul franco-român are loc în timpul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene și este inaugurat cu ocazia unei zile importante pentru comunitatea europeană: 9 mai. Sărbătoarea marchează cu prilejul declarației lui Robert Schuman nașterea Comunităților Economice Europene care mai târziu urmau să devină Uniunea Europeană. Luna mai este o ocazie festivă și pentru Biblioteca Centrală Universitară întrucât la 3 mai 1891, regele Carol I a semnat actul întemeierii acestei instituții unde au avut loc ulterior numeroase conferințe de anvergura celei de astăzi. Continuăm bucuroși tradiția și sperăm ca dezbaterile care vor avea loc de-a lungul acestor zile să aibă un impact semnificativ asupra educației românești” a declarat conf. univ. dr. Mireille Rădoi.

Imagini