Loading Events

Pe 29 martie a.c., de la ora 17.00, va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” lansarea romanului Privind în aceeași direcție împreună de Gabriel Gafița (editura Cavallioni, 2022). Alături de autor, este invitată prof.univ.dr. Liliana Popescu, directorul Institutului Diplomatic Român.

GABRIEL GAFIȚA s-a născut pe 4 martie 1952 la București, ca fiu al criticului și istoricului literar Mihai Gafița. A urmat studii liceale și universitare în București (1959-1975), absolvind Facultatea de Limbi Germanice (engleză-franceză). În perioada 1977-1990 a fost lector la editura minorităților Kriterion, responsabil cu traduceri din limbile maghiară, germană, sârbo-croată, ucraineană, idiș în românește. În 1990-1991, timp de un an, a fost expert pentru problemele minorităților naționale la Guvernul României. În 1991 a intrat în Ministerul Afacerilor Externe, unde a ocupat diverse funcții, de la referent până la secretar de stat, acoperind majoritatea domeniilor de activitate diplomatică și fiind angajat în mai multe proiecte de politică externă. Începând din 1991 a fost consilier cultural la Ambasada României în Marea Britanie, apoi ambasador în Canada, Malaysia, Portugalia și Peru, țară de unde a revenit la sfârșitul anului 2020, încheindu-și cariera diplomatică.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1976. A debutat cu proză în revista „Amfiteatru” din București, în 1968, și editorial cu un volum de proză scurtă, intitulat Moartea măștilor (1971), urmat de romanele Lumină pentru cei singuri (1975), tradus în Bulgaria (1978), și Iarna e o altă țară (1980), care s-a bucurat de o primire călduroasă din partea publicului românesc și a revistelor literare din țară, fiind tradus în R.D. Germană (1983), Polonia (1984) și Ungaria (1985). În 2012, romanul a fost reeditat în Germania în format e-book.

Două romane scrise în anii ’80, însă respinse de cenzură, i-au apărut în 1991, Martiriu parțial, și, respectiv, în 1995, Schiță de portret pentru cap de familie.

După două decenii în care s-a dedicat numai activității diplomatice, publică în anul 2014 romanul Du-te departe de mine, urmat de volumul de nouă povestiri diplomatice Zahăr și Miere (2015) și volumul de patru nuvele Alternativă la fuga în Egipt (2018), cel din urmă tradus și publicat în Peru (2021).

Între anii 1972-1991 a tradus mai multe romane și volume de proză ale unor scriitori englezi, francezi, germani, danezi, precum Joseph Conrad, Karen Blixen, Klaus Rifbjerg, Klaus Konjetzky, Bernt Engelmann, Malcolm Bradbury, Yves Berger și alții, unele din ele reeditate în anii din urmă.

Un roman curajos

Miercuri, 29 martie 2023, a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” lansarea romanului Privind în aceeași direcție împreună de Gabriel Gafița (Editura Cavallioti, 2022), carte ce abordează un subiect considerat încă tabu în societatea noastră – homosexualitatea.

Scriitor consacrat, Gabriel Gafița creează un roman puternic, masiv, a cărui acțiune acoperă două regimuri social-politice, cel de dinainte de 1989 și cel postrevoluționar, care, surprinzător, din punctul de vedere al percepției de către societate a relațiilor homosexuale, nu diferă prea mult.

Invitat special a fost prof. univ. Liliana Popescu, director general al Institutului Diplomatic Român, care, înainte de toate, a felicitat editura pentru asumarea publicării acestei cărți cu un subiect care a dus la refuzul acestui titlu de către alte edituri, precum și pe autor pentru sensibilitatea de care a dat dovadă în abordarea acestei teme ce va stârni discuții, dezbateri și, datorită acestora, problema diferențelor dintre oameni va intra, poate, mai profund în viața cotidiană.

Gabriel Gafița, în alocuțiunea sa, a mărturisit că a dorit să scrie o poveste de dragoste și, pe măsură ce se gândea la felul în care să trateze această temă, și-a dat seama că ar fi adăugat doar o pagină banală la literatură, dacă s-ar fi concentrat pe iubirea dintre o femeie și un bărbat. Și de aici, demersul său, apreciat drept curajos, a pătruns pe o cale deloc bătătorită în proza românească.

În discursul susținut la această lansare, conf. univ. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a reiterat ideea că, poate, nicăieri o lansare de carte nu este mai „acasă” decât într-o bibliotecă, mulțumind tuturor celor de față – prieteni ai cărții, ai autorului și ai bibliotecii. De asemenea, a scos în evidență îndrăzneala, sinceritatea și, nu în ultimul rând, penița plină de talent a scriitorului Gabriel Gafița, autor care nu încetează să uimească și să tulbure cititorii.

Imagini