Loading Events

Bibliotecile – platforme de creștere și educare a noilor generații

Pe 11 octombrie 2023, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a avut loc conferința „Bibliotecile – Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale de bază pentru români”, organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România, cu sprijinul Băncii Mondiale.

Evenimentul, care a beneficiat de sprijinul instituțional al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a fost dedicat relansării apelului de proiecte finanțate din Investiția I17, componenta 7, Transformare digitală și a avut un public numeros, format din bibliotecari din toată țara, precum și din personal de la consiliile județene, extrem de interesat de condițiile de eligibilitate pentru proiect.

Doamna Anna Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale pentru România, domnul Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, și doamna Doina Banciu, președinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, invitați de onoare la conferință, au subliniat, în intervențiile lor, importanța de a acționa împreună în acest demers, de a comunica, de a înțelege nevoile fiecăruia dintre participanți, pentru a reuși, în special, să se diminueze, cel puțin din acest punct de vedere, diferențele dintre mediul urban și cel rural, proces în cadrul căruia rolul bibliotecilor va fi extrem de valoros.

„Este extrem de important acest proiect și ideea care îl guvernează – acum putem să ne redefinim competențele astfel încât să venim în întâmpinarea permanentelor solicitări pe care le ridică utilizatorii actuali, într-o societate digitalizată, în cadrul căreia tehnologia are un rol covârșitor. Practic, construim platforme de creștere și educare a noilor generații, creând un arc peste timp, care ne ajută să ne adaptăm la circumstanțe diferite sociale și culturale. Trebuie să devenim performanți în această brave new world”, a afirmat conf. univ. Mireille Rădoi, directorul general al BCU „Carol I”, în cuvântul său de deschidere.