Pe data de 11 septembrie 2023, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Carol I” a avut loc evenimentul de deschidere a celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie București. Acesta se desfășoară în perioada 11-17 septembrie și este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu BCU „Carol I” și Ministerul Culturii.

În cadrul festivității de deschidere, au luat cuvântul doamna Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Excelența Sa Paulo Cunha Alves, ambasadorul Portugaliei în România, doamna Laura Napolitano, directorul Institutului Cultural Italian din București și domnul Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române. Mireille Rădoi, directorul general al BCU „Carol I”, a evidențiat faptul că un lăcaș plin de istorie și spiritualitate este potrivit pentru un festival care prezintă cu mândrie 150 de poeți din 25 de țări de pe patru continente diferite. De asemenea, directorul general al Bibliotecii a mulțumit călduros tuturor participanților, subliniind faptul că un eveniment de asemenea anvergură este o sursă de inspirație pentru încurajarea creativității, înțelegerii și unității prin puterea literaturii și artelor frumoase.

În Aula BCU „Carol I” au fost prezenți și Excelența Sa Alison Duncan, ambasadorul Commonwealth-ului Australiei în România, precum și Excelența Sa Radu Safta, ambasadorul României în Australia. Doamna Mireille Rădoi i-a invitat pe cei doi distinși oaspeți să realizeze un tur al instituției, în cadrul căruia aceștia s-au putut familiariza cu bogata istorie a Bibliotecii. Totodată, ei au consultat lucrări de referință redactate sub egida acesteia, cum ar fi Eroinele României Mari. Destine din Linia Întâi, volum realizat de BCU „Carol I” în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și cu Muzeul Național al Literaturii Române.

Cu acest prilej, Mireille Rădoi, directorul general al BCU „Carol I”,  și Excelența Sa Alison Duncan au explorat oportunități de colaborare între Bibliotecă și Ambasada Australiei din Atena. De asemenea, au discutat despre potențiale parteneriate cu Biblioteca Națională a Australiei, precum și cu State Library of New South Wales din Sydney, State Library Victoria din Melbourne și University of Tasmania din Hobart, care găzduiește „Tyler Collection of Romanian and Modern Art” [„Colecția Tyler de Artă Românească și Modernă”].

Un eveniment important precum Festivalul Internațional de Poezie București a constituit astfel și un excelent prilej pentru dezvoltarea relațiilor internaționale ale BCU „Carol I”. Sub coordonarea directorului general Mireille Rădoi, apar noi oportunități, care vizează și orizonturi încă insuficient explorate în spațiul cultural românesc.

Aveți nevoie de mai multe informații?