17 martie, 17 aprilie, 17 mai, la ora 17:00

 Aula BCU ”Carol I” va fi o platformă de dialog pentru societatea civilă

 

București

17 februarie 2016

 

Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” a găzduit dezbaterea Dialog pentru România. Primăvara politică a societății civile.

Invitat de onoare a fost E.S. domnul Klaus Iohannis, Președintele României, care a mulțumit pentru invitație și s-a declarat ”încântat de o asemenea inițiativă benefică pentru România de astăzi”. Domnia sa a menționat faptul că anul 2016 este un an electoral, în care clasa politică trebuie să își asume responsabilitatea în fața alegătorilor.

Ulterior, au luat cuvântul domnul  Vlad Alexandrescu - Ministrul Culturii; acad. Andrei Oișteanu și Gabriel Liiceanu –membri ai Grupului pentru Dialog Social; Laura Ștefan – membră Expert Forum; Mihai Lisețchi - Secretar de stat Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic; Mircea Șerdin – membru fondator al Inițiativei România; Mihai Polițeanu – membru fondator al Inițiativei România, avându-l ca moderator pe Bogdan Ivănel – cercetător și doctorand în drept internațional la SciencesPo (IEP) Paris și membru fondator al Inițiativei România.

Temele generale propuse spre dezbatere au fost:

  • strategiile de coagulare civico-politică ale noii generații de cetățeni implicați,
  • agendă de schimbare a legislației electorale în sensul deschiderii competiției politice și guvernarea deschisă – cetățenii ca parte a deciziei politice și administrative.

La dezbatere au participat miniștri, numeroși membri ai Corpului Diplomatic, persoane publice din sfera socială.

Spre finalul dezbaterii, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director general al BCU ”Carol I” a propus GDS și Inițiativei pentru România să organizeze dezbateri similare în Aula bibliotecii în fiecare zi de 17, timp de 3 luni, la orele 17:00.

Propunerea sa este o soluţie practică ce vine în întâmpinarea organizatorilor, cu speranţa ca vectori diferiţi ai societății să reușească o coagulare a ideilor printr-un exercițiu sistematic al dialogului deschis.Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul dezbaterii publice „Dialog pentru România. Primăvara politică a societății civile”