Încarc Evenimente

Sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 18:00, Biblioteca Centrală Universitară Carol I își deschide porțile pentru Noaptea Europeană a Muzeelor și vă invită să descoperiți arta viitorului.

Punctul de întâlnire este în Calea Victoriei 88, la statuia Regelui Carol I, unde DJ Paul va electriza atmosfera, dând tonul bunei dispoziții.

Vă așteptăm să explorați spațiile încărcate de istorie și eleganță, participând la tururi ghidate: veți putea vizita Aula, unde au conferențiat personalități remarcabile, începând cu regii României și încheind cu cei mai însemnați reprezentanți ai culturii noastre (printre care: George Călinescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Dimitrie Gusti); veți putea afla mai multe despre magnifica sală unde doar profesorii aveau acces pentru lectură și vă veți putea lăsa purtați prin locuri inedite, precum Capsula Timpului și Salonul Carol I.

Aventura continuă, printr-un tunel al luminilor, către spațiul expozițional Boema, unde muzicieni ai Fundației Remember Enescu vor interpreta capodopere ale unor titani precum Bach, Mozart, Haydn, Beethoven, Debussy, într-o ambianță specială a jocurilor de lumini. Tot aici va fi o expoziție dedicată Zilei Europei.

Turul se încheie cu o surpriză prin care tehnologia îmbrățișează arta: vizitatorii vor avea ocazia, prin intermediul unei interfețe grafice, să creeze tablouri digitale pe care să le salveze sub propriul nume.

Deși tehnologia digitală și internetul vedeau zorii la sfârșitul mileniului trecut, rămânem cu impresia că toate s-au petrecut ieri. Această viteză de scurgere a timpului ne provoacă să ne adaptăm și să învățăm pentru a ne putea defini ca oameni noi. Astăzi trăim, deja, viitorul de ieri și avem datoria de a face din propriile vieți o artă pe măsura viselor noastre. Vă invităm la bibliotecă să vă redescoperiți într-o carte, într-o poveste, într-un spațiu sau un moment artistic - a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

Sâmbătă, 14 mai, de Noaptea Europeană a Muzeelor, Biblioteca Centrală Universitară Carol I  a întâmpinat peste 5000 de participanți la evenimentul Descoperă Arta Viitorului la BCU.

Învăluite în lumini spectaculoase, statuia Regelui Carol I și partea frontală a vechii Fundații Universitare au conturat un spațiu dinamic unde participanții s-au bucurat de muzica energică mixată de DJ Paul. Atmosfera captivantă și buna dispoziție au prelungit, mult după miezul nopții, petrecerea, care a devenit atracția principală a serii.

Dintre cei prezenți, peste 1500 de oameni, din toate categoriile de vârstă, au vizitat obiectivele istorice ale Bibliotecii Centrale Universitare, beneficiind de tururi ghidate atât în limba română, cât și în limbi de circulație internațională. Aula, Sala Profesorilor, Capsula Timpului, Salonul Carol I și celelalte atracții patrimoniale au fost admirate și fotografiate de grupurile de vizitatori, care au continuat să se succeadă neîntrerupt până la încheierea programului. Tranziția dintre spațiul istoric și cel modern a fost făcută într-o manieră spectaculoasă, oaspeții traversând un tunel de lumini și înaintând către spațiul expozițional Boema, unde tineri muzicieni ai Fundației Remember Enescu i-au întâmpinat cu repertorii ale celor mai mari compozitori din toate timpurile. Melanjul de lumini și muzică clasică a delectat publicul și a arătat, încă o dată, că Biblioteca Centrală Universitară Carol I este liantul perfect dintre trecut, prezent și viitor.

În încheierea turului, vizitatorii au avut ocazia să se transforme în artiști digitali și să-și creeze propriul tablou virtual cu ajutorul inteligenței artificiale, folosind aplicația Wombo Art. Câțiva dintre aceștia și-au exprimat emoțiile în scris, lăsându-și amprenta personală printre zecile de pagini de impresii: Totul este istorie, artă și cunoaștere/ Nu știam că Biblioteca Centrală Universitară este o clădire așa de frumoasă/ A fost o experiență de neuitat, a meritat tot timpul petrecut la coadă/ Am fost plăcut impresionat să descopăr acest colț de rai al Bucureștiului. Cu siguranță voi reveni în viitorul apropiat.

Lumină, culoare, ritm și energie - astfel se poate rezuma Noaptea Muzeelor la BCU. Atmosfera a demonstrat că și instituții somptuoase, cu o tradiție și o misiune atât de importante, pot deveni prietenoase cu tânăra generație. După o lungă perioadă în care evenimentele s-au desfășurat cu dificultate, oamenii au revenit mai însetați ca niciodată de cultură  și nu e de mirare că biblioteca a devenit reperul central de pe Calea Victoriei – a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

 

Imagini